Beslenme Dostu Okul

TED ISPARTA KOLEJİ İLKOKULU

2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

 “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ”

YILLIK ÇALIŞMA PLANI

 

 

HEDEFLERİMİZ

1-“Beslenme Dostu Okul Projesi” ile öğrencilerin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi,

2- Okulumuzda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin  alınması.

3- Veliler ve öğrencilerde hareketli yaşam konusunda duyarlılığın arttırılması.

4-Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için      yapılan iyi                      uygulamaların desteklenmesi

5- Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılması.

 

Bu bağlamda okulumuzda 2018-2019 öğretim yılı için “Beslenme           Dostu               Okul Projesi” kapsamında  aşağıda belirtilen çalışma planı uygulanacaktır.

 

 

AMAÇLARIMIZ

 

 

Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için;

** Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme,

** Çocukluklarda şişmanlık,

** Sağlıklı okul dönemi,

** Sağlık risklerine göre (Hiperlipidemi, troid hastalıkları, demir yetersizliği, kansızlık, diyabet ) çocuk ve aile beslenmesi programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek. Aile bireylerinin sağlıklı çocuklar yetiştirme ve beslenme bilincini artırma, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirme için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak.

 

 

Sağlıklı sofraların paylaşıldıkça güzelleştiğini biliyoruz.

 

YILLIK ÇALIŞMA PLANI

 

 

AYLAR

 

YAPILACAK ETKİNLİKLER

ETKİNLİK

         SORUMLULARI

 

TARİH

 

               EYLÜL

*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibinin Düzenlenmesi

*Yıllık çalışma planının internette güncellenmesi

* Öğrencilerin boy kilo ölçümlerinin yapılması ve

istatistiklerin    tutulması.

Yapılan ölçümler sonucunda problem yaşayan  öğrencilerle  ve  velilerle görüşülmesi.

 

 

Okul Müdürü tarafından

 

Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi tarafından

Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından

 

 

 

3. HAFTA

Sınıf öğretmenlerinin Beslenme Dostu Okul Projesi hakkında bilgilendirilmesi Hüseyin ŞATAF

İlkokul Müdürü

 

4. HAFTA

 

EKİM

 

*Besin İçeriklerini Öğrenmeleri için “Sandviç Yapalım” etkinliği düzenlenmesi

               Beden Eğitimi Öğretmenleri

tarafından

 

1.HAFTA

 

* Beslenme bilgilendirme afiş, poster ve  broşürlerin asılması.

Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından  

2.HAFTA

 

* Okulun internet sayfasında beslenme köşesinin oluşturulması.

 

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Çağlar Akgöz

 

 

3. HAFTA

 

* Okul kantini ve yemekhane denetlenmesi

Züleyha DİNÇ

Sevekan ZENGİN

 

4.HAFTA

 

 

KASIM

‘’Dengeli ve Düzenli Beslenme, Obezite ve Diyabet’’ konulu sunumun yapılması    

1. HAFTA

*Okul Çağı Çocukları için Sağlıklı Beslenme

Önerileri adlı broşürün velilere ulaştırılması.

Çağlar Akgöz

aracılığyla K12.net sistemi

 

2. HAFTA

*Sağlıklı yaşamak için „Müzik ruhun gıdasıdır.‟  sloganıyla şarkı ve drama çalışmalarının yapılması Müzik Öğretmeni Fatma CULFA ARIÇ

 

 

3.HAFTA

 

 

“İkindi öğünü”düzenlenmesinin yapılması

Sofra Grubu gıda mühendisi tarafından 4. HAFTA
 

                 ARALIK

 

Yerli Malı Haftasında sağlıklı besinlerle kutlama yapma

 

Sınıf Rehber Öğretmenleri Tarafından

 

1. HAFTA

 

Haftalık öğünlerimizin kalori değerini hesaplama  çalışmaları

 

Sofra Grubu gıda mühendisi

 

2. HAFTA

 

TED Isparta Koleji kampüs bahçesinde sağlıklı beslenme ve Hareket Farkındalığı Kazandırmak için Pankart ve Dövizlerle Yürüyüş yapılması

Beden Eğitimi Öğretmenleri  

3. HAFTA

 

Velilere Kahvaltının Öneminin Belirtilmesi

 

k12.net sistemi üzerinden Müdür yardımcısı tarafından yapılacaktır.

 

4. HAFTA

 

            OCAK

 

El  Hijyeninin  Önemini Belirten  Slogan Yarışması Düzenlenmesi

 

Beden Eğitimi Öğretmenleri

 

1. HAFTA

 

Gıda Mühendisi veya Diyetisyenin  bilgilendirme amaçlı seminer vermesi

 

SOFRA Grubu

Gıda Mühendisi

 

2. HAFTA

Yanlış Beslenmenin Diyabet Hastalığına Sebep O labileceğini

Kavratmak için Seminer Düzenlenmesi ve Türkiye Diyabet Vakfı, Kalp Vakfı vb gibi dernek ve vakıflardan yardım

alınması

Okul İdaresi  

3. HAFTA

 

           ŞUBAT

  Boy ve kilo ölçümlerinin yapılması. Okul Hemşiresi  

2. HAFTA

Düzenli Beslenme ve Verimlilik Konulu bilgilendirme çalışması.  

Sınıf Öğretmenleri

 

3.HAFTA

 

                  MART

 

*Okul kantini ve yemekhane denetimi

 

Züleyha DİNÇ

Sevekan ZENGİN

 

1. HAFTA

*Meyve kullanımı hakkında bilgilendirici mesaj

yayınlanması

Çağlar Akgöz aracılığyla K12.net sistemi üzerinden  

2. HAFTA

 

*Sağlıklı  yaşam konulu seminerin verilmesi

*Kişisel bakım ve hijyende dikkat  edilmesi gereken hususlar

 

Okul  Psikolojik  Danışman ve Rehberlik Öğretmeni

 

 

3. HAFTA

 

*Okul kantini ve yemekhane denetimi

Züleyha DİNÇ

Sevekan ZENGİN

 

4. HAFTA

 

 

 

NİSAN

 

*Her sabah okul bahçesi içinde sağlıklı yaşam sporu yapılması

*

Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından  

1.HAFTA

 

*Dünya Sağlık Gününün önemi hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi

*Sağlıklı Beslenme konulu resim çalışmaları yapılması

*Besin içeriklerini öğrenmek için “Sandviç Yapalım” etkinliği yapılması

 

 

Beslenme ve  Hareket Yaşam Ekibi Tarafından

 

 

 

2.HAFTA

 

*

*Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi

*

 

Beden Eğitimi Öğretmenleri

 

 

3. HAFTA

 

*

*23 Nisan kutlamaları kapsamında sportif faaliyetlerin yapılması(Halay çekme, voleybol ve futbol turnuvaları)

Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından  

4.HAFTA

MAYIS *

Beslenme Dostu Okul Projesi panosunun hazırlanması/

Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından/ 1.HAFTA
 

*Sağlık için spor etkinliğinin yapılması

*Okul bünyesinde Sağlıklı beslenme konulu resim yarışmasının  düzenlenmesi

Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından

Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından

 

2.HAFTA

*Sağlıklı Hayat –Sağlıklı Beslenme kapsamında katkı maddesiz besin üretimi (probiyotik ürünler,çilek, mantar vs.) Sofra Grubu Gıda Mühendisi tarafından 3.HAFTA
*22 Mayıs “Dünya Obezite Günü”‘nü kapsamında risk grubuna giren öğrenci velilerinin sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi  

Beslenme ve  Hareket Yaşam Ekibi Tarafından

 

4.HAFTA

*Beslenme Ünitesiyle ilişkili olarak Ağız Sağlığı konusunda Hayat Bilgisi Dersinde sağlıklı ve katkısız diş macunu yapımı

*Hijyen kurallarının okul beslenme panosu ve sınıf panolarında duyurulması

 4. Sınıf Zümre Başkanı Ayşe Nevra KİRAZ tarafından  

5.HAFTA

HAZİRAN *Öğrencilere  yaz  tatilinde  Sağlıklı  yaşam  alışkanlıklarını devam ettirebilmek için gerekli bilgilerin verilmesi

*Yapılan çalışmaların  değerlendirilmesi

Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından 1.HAFTA

 

TED ISPARTA KOLEJİ OKUL SAĞLIĞI YÖNETİM EKİBİ

 

ADI SOYADI GÖREVİ İMZA
Hüseyin ŞATAF Okul Müdürü  
Zeynep ÖZKAN 1.      Sınıf Zümre Başkanı  
Sevkan ZENGİN 2.     Sınıf Zümre Başkanı  
Gamze ARDIÇ 3.     Sınıf Zümre Başkanı  
Nevra KİRAZ 4.     Sınıf Zümre Başkanı  
Fatma CULFA ARIÇ   Müzik Öğrt.  
Esra TUNCER Gıda Mühendisi  
Ayşegül UĞUR Beden Eğitimi Öğrt.  
Aziz SAYI Beden Eğitimi Öğrt.  
Nimet TAŞLI Beden Eğitimi Öğrt.  
Esra UYSAL Görsel Sanatlar Öğrt.  
Çağlar AKGÖZ Bilişim Teknolojileri Öğrt.  
Faika Merve AKER Rehber Öğrt.  
     

 

 

 

 

 


Ansolon