TED ISPARTA KOLEJİ İLKOKULU
2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
“BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ”
YILLIK ÇALIŞMA PLANI
HEDEFLERİMİZ
1-“Beslenme Dostu Okul Projesi” ile öğrencilerin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi,
2- Okulumuzda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması.
3- Veliler ve öğrencilerde hareketli yaşam konusunda duyarlılığın arttırılması.
4-Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi
5- Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılması.
Bu bağlamda okulumuzda 2018-2019 öğretim yılı için “Beslenme Dostu Okul Projesi” kapsamında aşağıda belirtilen çalışma planı uygulanacaktır.
AMAÇLARIMIZ
Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için;
** Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme,
** Çocukluklarda şişmanlık,
** Sağlıklı okul dönemi,
** Sağlık risklerine göre (Hiperlipidemi, troid hastalıkları, demir yetersizliği, kansızlık, diyabet ) çocuk ve aile beslenmesi programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek. Aile bireylerinin sağlıklı çocuklar yetiştirme ve beslenme bilincini artırma, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirme için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak.
Sağlıklı sofraların paylaşıldıkça güzelleştiğini biliyoruz.
YILLIK ÇALIŞMA PLANI
AYLAR |
YAPILACAK ETKİNLİKLER |
ETKİNLİK
SORUMLULARI |
TARİH |
EYLÜL |
*Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibinin Düzenlenmesi
*Yıllık çalışma planının internette güncellenmesi * Öğrencilerin boy kilo ölçümlerinin yapılması ve istatistiklerin tutulması. Yapılan ölçümler sonucunda problem yaşayan öğrencilerle ve velilerle görüşülmesi.
|
Okul Müdürü tarafından
Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi tarafından Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından |
3. HAFTA |
Sınıf öğretmenlerinin Beslenme Dostu Okul Projesi hakkında bilgilendirilmesi | Hüseyin ŞATAF
İlkokul Müdürü |
4. HAFTA |
|
EKİM |
*Besin İçeriklerini Öğrenmeleri için “Sandviç Yapalım” etkinliği düzenlenmesi |
Beden Eğitimi Öğretmenleri
tarafından |
1.HAFTA |
* Beslenme bilgilendirme afiş, poster ve broşürlerin asılması. |
Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından |
2.HAFTA |
|
* Okulun internet sayfasında beslenme köşesinin oluşturulması. |
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Çağlar Akgöz |
3. HAFTA |
|
* Okul kantini ve yemekhane denetlenmesi |
Züleyha DİNÇ
Sevekan ZENGİN |
4.HAFTA |
KASIM |
‘’Dengeli ve Düzenli Beslenme, Obezite ve Diyabet’’ konulu sunumun yapılması |
1. HAFTA |
|
*Okul Çağı Çocukları için Sağlıklı Beslenme
Önerileri adlı broşürün velilere ulaştırılması. |
Çağlar Akgöz
aracılığyla K12.net sistemi |
2. HAFTA |
|
*Sağlıklı yaşamak için „Müzik ruhun gıdasıdır.‟ sloganıyla şarkı ve drama çalışmalarının yapılması | Müzik Öğretmeni Fatma CULFA ARIÇ
|
3.HAFTA |
|
“İkindi öğünü”düzenlenmesinin yapılması |
Sofra Grubu gıda mühendisi tarafından | 4. HAFTA | |
ARALIK |
Yerli Malı Haftasında sağlıklı besinlerle kutlama yapma |
Sınıf Rehber Öğretmenleri Tarafından |
1. HAFTA |
Haftalık öğünlerimizin kalori değerini hesaplama çalışmaları |
Sofra Grubu gıda mühendisi |
2. HAFTA |
|
TED Isparta Koleji kampüs bahçesinde sağlıklı beslenme ve Hareket Farkındalığı Kazandırmak için Pankart ve Dövizlerle Yürüyüş yapılması |
Beden Eğitimi Öğretmenleri |
3. HAFTA |
|
Velilere Kahvaltının Öneminin Belirtilmesi |
k12.net sistemi üzerinden Müdür yardımcısı tarafından yapılacaktır. |
4. HAFTA |
|
OCAK |
El Hijyeninin Önemini Belirten Slogan Yarışması Düzenlenmesi |
Beden Eğitimi Öğretmenleri |
1. HAFTA |
Gıda Mühendisi veya Diyetisyenin bilgilendirme amaçlı seminer vermesi |
SOFRA Grubu Gıda Mühendisi |
2. HAFTA |
|
Yanlış Beslenmenin Diyabet Hastalığına Sebep O labileceğini
Kavratmak için Seminer Düzenlenmesi ve Türkiye Diyabet Vakfı, Kalp Vakfı vb gibi dernek ve vakıflardan yardım alınması |
Okul İdaresi |
3. HAFTA |
|
ŞUBAT |
Boy ve kilo ölçümlerinin yapılması. | Okul Hemşiresi |
2. HAFTA |
Düzenli Beslenme ve Verimlilik Konulu bilgilendirme çalışması. |
Sınıf Öğretmenleri |
3.HAFTA |
|
MART |
*Okul kantini ve yemekhane denetimi
|
Züleyha DİNÇ
Sevekan ZENGİN |
1. HAFTA |
*Meyve kullanımı hakkında bilgilendirici mesaj
yayınlanması |
Çağlar Akgöz aracılığyla K12.net sistemi üzerinden |
2. HAFTA |
|
*Sağlıklı yaşam konulu seminerin verilmesi *Kişisel bakım ve hijyende dikkat edilmesi gereken hususlar |
Okul Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni |
3. HAFTA |
|
*Okul kantini ve yemekhane denetimi |
Züleyha DİNÇ
Sevekan ZENGİN |
4. HAFTA |
NİSAN |
*Her sabah okul bahçesi içinde sağlıklı yaşam sporu yapılması * |
Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından |
1.HAFTA |
*Dünya Sağlık Gününün önemi hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi *Sağlıklı Beslenme konulu resim çalışmaları yapılması *Besin içeriklerini öğrenmek için “Sandviç Yapalım” etkinliği yapılması |
Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından |
2.HAFTA |
|
* *Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilolarının tespit edilmesi * |
Beden Eğitimi Öğretmenleri |
3. HAFTA |
|
* *23 Nisan kutlamaları kapsamında sportif faaliyetlerin yapılması(Halay çekme, voleybol ve futbol turnuvaları) |
Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından |
4.HAFTA |
|
MAYIS | *
Beslenme Dostu Okul Projesi panosunun hazırlanması/ |
Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından/ | 1.HAFTA |
*Sağlık için spor etkinliğinin yapılması *Okul bünyesinde Sağlıklı beslenme konulu resim yarışmasının düzenlenmesi |
Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından
Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından |
2.HAFTA |
|
*Sağlıklı Hayat –Sağlıklı Beslenme kapsamında katkı maddesiz besin üretimi (probiyotik ürünler,çilek, mantar vs.) | Sofra Grubu Gıda Mühendisi tarafından | 3.HAFTA | |
*22 Mayıs “Dünya Obezite Günü”‘nü kapsamında risk grubuna giren öğrenci velilerinin sağlık kuruluşlarına yönlendirilmesi |
Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından |
4.HAFTA |
|
*Beslenme Ünitesiyle ilişkili olarak Ağız Sağlığı konusunda Hayat Bilgisi Dersinde sağlıklı ve katkısız diş macunu yapımı
*Hijyen kurallarının okul beslenme panosu ve sınıf panolarında duyurulması |
4. Sınıf Zümre Başkanı Ayşe Nevra KİRAZ tarafından |
5.HAFTA |
|
HAZİRAN | *Öğrencilere yaz tatilinde Sağlıklı yaşam alışkanlıklarını devam ettirebilmek için gerekli bilgilerin verilmesi
*Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi |
Beslenme ve Hareket Yaşam Ekibi Tarafından | 1.HAFTA |
TED ISPARTA KOLEJİ OKUL SAĞLIĞI YÖNETİM EKİBİ
ADI SOYADI | GÖREVİ | İMZA |
Hüseyin ŞATAF | Okul Müdürü | |
Zeynep ÖZKAN | 1. Sınıf Zümre Başkanı | |
Sevkan ZENGİN | 2. Sınıf Zümre Başkanı | |
Gamze ARDIÇ | 3. Sınıf Zümre Başkanı | |
Nevra KİRAZ | 4. Sınıf Zümre Başkanı | |
Fatma CULFA ARIÇ | Müzik Öğrt. | |
Esra TUNCER | Gıda Mühendisi | |
Ayşegül UĞUR | Beden Eğitimi Öğrt. | |
Aziz SAYI | Beden Eğitimi Öğrt. | |
Nimet TAŞLI | Beden Eğitimi Öğrt. | |
Esra UYSAL | Görsel Sanatlar Öğrt. | |
Çağlar AKGÖZ | Bilişim Teknolojileri Öğrt. | |
Faika Merve AKER | Rehber Öğrt. | |